Navigaţii dedicate

Fără îndoială, deținerea unei navigații dedicate este un fapt des întâlnit printre proprietarii de mașini, și dacă la începutul apariției lor acestea erau considerate o opțiune pentru mașinile luxoase, acum fiecare mașină beneficiază de ele.  Din moment ce aceste navigații sunt acum echipate cu multiple funcții ce fac experiența condusului foarte agreabilă și relaxată, este esențial să știi mai multe lucruri despre mecanismul din spatele acestora și să descoperi noi posibilități de utilizare.

Cum funcționează?

Navigațiile dedicate primesc o serie de semnale de la sateliți și astfel reușesc să identifice poziția vehiculului și direcția prin combinarea acelor informații cu cele transmise de senzorii mașinii. Semnalele și locația mașinii se captează cu ajutorul antenei GPS și a receiver-ului, direcția se identifică cu ajutorul senzorului de direcție, viteza prin prisma senzorului  de viteză, display-ul este responsabil de afișarea informațiilor propriu-zise, iar baza de date cu hărți și computerul navigației sunt responsabile pentru procesarea tuturor informațiilor și semnalelor captate.

Cum se realizează căutarea rutei pentru o anumită destinație?

În sprijinul acestui proces se află patru baze de date distincte, facilitând astfel identificarea celei mai bune rute pentru destinația dorită.

În primul rând are loc indentificarea locației curente a mașinii. În continuare se realizează căutarea destinației dorite de către șofer în baza de date a mașinii, se verifică rutele disponibile, acțiune urmată de căutarea rutei recomandate de sistem. Mai apoi se oferă indicațiile pentru a ajunge la destinația dorită conform rutei selectate, iar respectivele indicații sunt afișate pe display-ul sistemului.

Întrucât acum există o avalanșă de astfel de navigații pe piață, de la cele din fabrică la cele portabile, s-au născut în mod firesc discuții în privința celei mai bune variante. În continuare vom prezenta câteva elemente pro și contra pentru cele din fabrică, urmând ca într-un articol viitor să analizăm celelalte tipuri de navigații dedicate.

Navigații din fabrică

Pro

Un element important pentru care mulți șoferi preferă acest tip de sistem este acela că vizual, se integrează mult mai bine în aspectul natural al mașinii. De regulă acestea au ecrane mai mari care sunt montate într-o locație bine gândită și sunt gândite pentru a funcționa în același timp cu celelalte funcții ale vehiculului. Acest lucru poate însemna, de pildă, că puteți folosi programul de activare vocală pentru a controla închiderea mașinii sau alte butoane.

De asemenea, aceste navigații venind din fabrică, beneficiază de garanție, iar dacă apare vreo defecțiune de regulă va fi remediată fără probleme.

Totodată, spre deosebire de o navigație portabilă, de pildă, care de regulă este mult mai ușor de reperat de către posibili hoți, va fi mult mai greu pentru aceștia să încerce furtul unei navigații venite din fabrică.

În ceea ce privește valoarea la revânzare, bineînțeles că un astfel de sistem va spori într-o oarecare măsură prețul pe care îl puteți cere, dar numai într-o anumită limită de ani. De regulă, dupa cinci ani sistemul respectiv va fi considerat invariabil învechit.

Contra

De regulă acestea tind să fie destul de scumpe, iar motivul principal este faptul că producătorii le inserează alături de alte opțiuni, formând astfel un pachet, pretext pentru care pot cere sume exorbitante.

De asemenea, având în vedere că vei dori în mod constant să faci update-uri, navigațiile din fabrică de regulă conțin informații din anul curent iar pentru updatare vei fi nevoit să cumperi un car de memorie special sau un DVD care este de asemenea destul de scump.

Un alt element mai puțin atractiv este faptul că nu pot fi folosite în multe scopuri. De pildă, unele astfel de navigații nu îți permit să introduci indicații în timp ce mașina se mișcă.

Tu ce fel de navigație ai? Care este părerea ta despre cele din fabrică?

http://www.car-sound.ro/tv–dvd-auto/dvd-uri-dedicate/

 

Lasă un comentariu